MTB 130km / +2000m

Lauantaina 29.7.2023

Kaldoaivin klassikko!

Lähtökaaren alta alkaa jyrkkä nousu kohti Pulmankijärveä. Ensimmäisen lähes 200 m vertikaalinousua sisältävän mäen ylittämisen jälkeen aukeavat henkeäsalpaavat maisemat erämaahan. Ensimmäisen 15 kilometrin aikana reitti kulkee osittain vanhaa hiekkapohjaista tietä, asfalttipintaista tietä, sekä hiekkatietä. Tämän jälkeen alkaa huikea yli 110 kilometrin mittainen yhtäjaksoinen erämaa-alue.

Reitti nousee useiden erämaan korkeimpien tuntureiden yli. Nousut ovat pitkiä ja raastavia, laskut vauhdikkaita ja teknisiä. Reitti on pääosin hiekkapohjaista huoltouraa, jossa on kiveä, ajoittain hyvin paljon kiveä. Reitille mahtuu myös paljon soisia osuuksia, joiden aikana tehot nousevat, mutta vauhdin kanssa ei pääse herkuttelemaan. Reitin hitain osuus on juuri ennen viimeistä huoltoa. 

Ja sitten ne vesistöt. Reitti ylittää kolme isompaa vesistöä, joissa vesi virtaa ja kivet ovat liukkaita. Lisäksi reitillä on tukku pienempiä puroja ylitettävänä.

Matkan loppuosassa reitti kulkee läpi Skalluvaaran poroerottelualueen. Paikka on hyvin erikoinen ja hieno nähtävyys.

Reitin lopussa huima lasku alas Ailigasta. Maali sijaitsee Vallen lomakylässä Tenojoen rannalla, jossa palautumaan pääsee saunan, herkullisen ruuan ja vaikka oluen parissa!


Reitti: pitkä, haastava, raastava, äärimmäisen kaunis ja tunteita herättävä. Ei sovellu missään tapauksessa kaikille. Tämä ei ole matalan kynnyksen pyöräilyreitti!

Paperilla: 130 km, +2000 m vertikaalinousua. Suoritusaika reitille max 17 tuntia.

HUOLTO1 Galddoainurki n. 36km kohdalla, HUOLTO2 Mieraslompolo n. 76km kohdalla ja HUOLTO3 Skalluvaara 112km kohdalla. 

Viikonlopun tuplassa: perjantai 85km + lauantai 130km ajettavaa riittää vaativaampaankin makuun 215km verran, nousumetrien ollessa reilusti yli 3000m! 


KUT MTB 130km GPX

130km/ +1800m