MTB 130 km / +2 000 m

Kaldoaivin klassikko!

Lähtökaaren alta alkaa jyrkkä nousu kohti Pulmankijärveä. Ensimmäisen lähes 200 metrin vertikaalinousua sisältävän mäen ylittämisen jälkeen aukeavat henkeäsalpaavat maisemat erämaahan. Ensimmäisen 15 kilometrin aikana reitti kulkee osittain vanhaa hiekkapohjaista tietä, asfalttipintaista tietä, sekä hiekkatietä. Tämän jälkeen alkaa huikea yli 110 kilometrin mittainen yhtäjaksoinen erämaa-alue.

Reitti nousee useiden erämaan korkeimpien tuntureiden yli. Nousut ovat pitkiä ja raastavia, laskut vauhdikkaita ja teknisiä. Reitti on pääosin hiekkapohjaista huoltouraa, jossa on kiveä, ajoittain hyvin paljon kiveä. Reitille mahtuu myös paljon soisia osuuksia, joiden aikana tehot nousevat, mutta vauhdin kanssa ei pääse herkuttelemaan. Reitin hitain osuus on juuri ennen viimeistä huoltoa. 

Ja sitten ne vesistöt. Reitti ylittää kolme isompaa vesistöä, joissa vesi virtaa ja kivet ovat liukkaita. Lisäksi reitillä on tukku pienempiä puroja ylitettävänä.

Matkan loppuosassa reitti kulkee läpi Skalluvaaran poroerottelualueen. Paikka on hyvin erikoinen ja hieno nähtävyys.

Reitin lopussa huima lasku alas Ailigasta. Maali sijaitsee Vallen lomakylässä Tenojoen rannalla, jossa palautumaan pääsee saunan, herkullisen ruuan ja vaikka oluen parissa!


Reitti: pitkä, haastava, raastava, äärimmäisen kaunis ja tunteita herättävä. Ei sovellu missään tapauksessa kaikille. Tämä ei ole matalan kynnyksen pyöräilyreitti!

Paperilla: 130 km, +2 000 m vertikaalinousua. Suoritusaika reitille on enintään 17 tuntia.

HUOLTO1 Galddoainurki n. 36 km kohdalla, HUOLTO2 Mieraslompolo n. 76 km kohdalla ja HUOLTO3 Skalluvaara 112 km kohdalla. 

Viikonlopun tuplassa: perjantai 85 km + lauantai 130 km ajettavaa riittää vaativaampaankin makuun 215 km verran, nousumetrien ollessa reilusti yli 3000! 


KUT MTB 130km GPX

130 km/ +1 800 m